• Boemboe ketjap

    Ingrediënten
    600g Porc Locale varkensvlees
    1 fijngesnipperde ui
    4 teentjes fijngehakte knoflook
    2 el fijngehakte gember (of 2 el gembersiroop)
    120 ml ketjap manis
    30g bruine basterdsuiker
    1-2 el citroensap

    Recept
    Snijd het vlees in blokjes, bestrooi met wat zout en bak het rondom lekker bruin in wat olie. Wrijf de uien, knoflook en gember in een vijzel fijn tot een gladde boemboe currypasta, maar noodzakelijk is dat niet. Je kunt het ook zo, mooi fijngesneden toevoegen. Bak de boemboe (of ui/knoflook/gember) even mee met het vlees zodat de rauwige smaak er vanaf is. Voeg dan de ketjap en de bruine suiker toe. Rijstazijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst.

    Het mooie is dat je zo’n beetje elk soort varkensvlees voor dit recept kunt gebruiken. Van hamlappen, speklappen, varkenslappen tot varkenshaas. Het enige verschil is dan de tijd dat je het suddert. Als het lang moet sudderen kun je beter ook nog even wat water toevoegen. Is je vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van ‘m in te koken kun je ‘m ook even binden met een lepeltje maizena, losgeroerd met koud water. Maar altijd eerst even proeven en eventueel nog ketjap, bruine suiker of citroensap toevoegen. En na een dagje in de koelkast is je babi ketjap nog lekkerder. Serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes. Eet smakelijk!



  • Franse wokschotel

    Ingrediënten
    1 pak Honig aardappel Roerbak Idee Provencaals
    3 el olijfolie
    500 g Porc Locale varkensvleesreepjes
    1 ui, in ringen
    700 g voorgekookte krielaardappeltjes

    Recept
    Meng de roerbakmix (zakje 1) met 1 dl koud water en laat het enkele min. wellen.
    Verhit de olie in een ruime wok en bak het vlees al omscheppend bruin. Voeg de ui, de vleeskruiden (zakje 2) en de krielaardappeltjes toe en roerbak ze  5 min. op halfhoog vuur. Voeg de gewelde kruidenmix toe en roerbak alles tot dat de aardappeltjes gaar zijn. Lekker met Franse roerbakgroenten.



  • Ovenschotel Italiano

    Ingredienten

    Voor de puree:
    1 kg gekookte aardappelen
    2,5 dl kookroom
    80 gram boter
    Zout en vers gemalen peper
    Nootmuskaat

    Voor de vulling:
    300 gram Porc Locale varkensgehakt
    1 ui, gesnipperd
    2 wortels, in rondjes
    1 stengel bleekselderij, in reepjes
    1 rode paprika, in blokjes
    50 gram groene olijven, in plakjes gesneden
    Olijfolie
    Geraspte Parmezaanse kaas
    1 bol Mozzarella, in stukjes
    100 gram broodkruim / paneermeel
    Zout en versgemalen peper

    Recept

    Maak de puree door de geschilde aardappelen met zout te koken. Zodra de aardappelen gekookt zijn, afgieten, even droog laten stomen en door de aardappelpers halen. In een pan room + boter warm laten worden. Roer de room nu met een garde door de puree zodat een gladde massa ontstaat. De puree moet wel stevig blijven. Breng de puree op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat. Fruit in olijfolie de ui, bleekselderij, wortels en de paprika. Als de groente beginnen te kleuren het gehakt toevoegen, goed door het groentemengsel roeren en bak het gehakt tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg een dun laagje aardappelpuree op de bodem. Bestrooi de aardappelpuree met Parmezaanse kaas. Doe het gehaktmengsel op de aardappelpuree, spreid dit goed uit over de puree. Voeg de mozzarella en de olijven toe. Bedek met de overgebleven puree. Bestrooi met broodkruim en Parmezaanse kaas.
    Zet in een oven op 180°C voor ongeveer 40 minuten totdat de ovenschotel een goudbruin korstje heeft gekregen.



  • Babi Ketjap

    Ingredienten
    500 g Porc Locale hamlappen, in reepjes
    1 pakje mix voor babi Ketjap
    2 el olie
    2 uien, grof gesnipperd
    300 g mie nestjes
    1 winterpeen (250 g), in plakjes
    1 Chinese kool (ca. 500 g), grof gesneden
    1 teen knoflook, gesnipperd

    Recept

    Dep de hamlappen droog en schep om met de marinademix en 1 el olie en marineer ze 10 min. Verhit een wok of braadpan zonder boter of olie en bak in 2 gedeelten het vlees rondom bruin. Voeg de helft van de ui toe en roerbak 3 min. Voeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de mix voor babi ketjap toe en stoof het gerecht verder gaar. 2. Kook de mie nestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de rest van de olie in een (tweede) wok en roerbak hierin de rest van de ui, de winterpeen, de kool en de knoflook 5 min. 3. Serveer de babi ketjap met de gebakken groenten en de mie.